El Ball de Bastons de Ribes omple carrers i camins per Sant Pau

  • 0

El Ball de Bastons de Ribes omple carrers i camins per Sant Pau

Category : Notícies

Sant Pere de Ribes celebra la festa major d’hivern el 25 de gener, dia de la Conversió de Sant Pau, i així apareix documentat almenys des de 1740. El ball de bastons hi apareix documentat amb continuïtat des de 1877. Per a la Colla Gran, al carrer des de 1967, la festa comença el dia 24, havent dinat, amb la ballada a les masies: un acte antiquíssim que manté tot el regust rural.

Com cada any, la Colla es va trobar davant de la Rectoria Vella, al bell mig del baluard que formen el castell mil·lenari i l’Església Vella. Aquest any, de manera excepcional, els acompanyava una colla de noies que havien ballat als anys 80 i que per Sant Pere de l’any passat es van fer apedaçar els vestits per participar en la ballada d’aniversari de la Colla Gran, a la qual van concórrer més de 300 balladors i exballadors.

Van ballar, doncs, a la Rectoria Vella i a les masies habituals: la Serra, Montgròs, can Martí, el Mur, can Fontanals, Puigmoltó i can Roig de les Torres. Mentrestant, les altres 9 colles de ball de bastons que hi ha el poble desfilaven junt amb els altres balls populars pels carrers, amb una ballada conjunta final a la plaça.

El dia de Sant Pau, 25 de gener, va començar amb l’atàvic toc de campanes, dit “toc d’alba”. A continuació, a 3/4 de 8, va començar la Matinal, que es porta a terme, almenys, des de 1881. La Colla Gran va ocupar el lloc que li correspon al seguici i va ballar pels carrers buits i gèlids desvetllant el poble i els camps que l’envolten, on començaven ja a florir els primers ametllers (de flor blanca i estams vermells com el nostre vestit).

A continuació, des de la plaça de la Vila, el seguici acompanyat del Poble i l’Ajuntament en Ple va abandonar els carrers per endinsar-se a les vinyes i pujar fins a l’ermita de Sant Pau, documentada des del segle XIV. Allí, entre l’Apòstol dels Gentils i un fràgil vaixell que penja d’un fil, va tenir lloc l’Ofici Concelebrat per tres capellans (un d’ells, de la Colla). Acte seguit, va començar el moment culminant de la festa: el cant dels goigs, un pilar popular d’homenatge i la Baixada de Sant Pau, en què els balls populars ballen repetidament les seves danses vinyes i camins avall, fins que arriben de nou a la plaça de la Vila.

Enguany, de manera excepcional, totes les vinyes eren guarnides de llaçades grogues, rabassó per rabassó. També portaven peces grogues alguns dels bastoners. El seguici també va engroguir-se amb una gran pancarta. Temps difícils per a tothom, però vam celebrar Sant Pau, que ja és molt.

(Albert Roig, cap de colla de la Colla Gran del Ball de Bastons de Ribes)

 

 

 


Fes el teu comentari


gencat

Translate »