Perpinyà, de nou, esdevé Ciutat Bastonera

  • 0

Perpinyà, de nou, esdevé Ciutat Bastonera

Category : Notícies

El divendres 27 de Juliol es donava el tret de sortida de la segona edició de les DAP (Diada d’Adifolk a Perpinyà) amb la qual l’endemà portaria múltiples entitats de cultura popular de Catalunya a la ciutat de Perpinyà. Enguany, a més, l’element principal o temàtic d’aquest esdeveniment seria el Ball de Bastons.

El dissabte 28 de Juliol fins a un total d’11 entitats de Ball de Bastons de Catalunya es van desplaçar a la ciutat de la Catalunya del Nord (França) per participar durant tot el dia en les diferents propostes fetes per l’organització. Així doncs, al matí i ben acompanyades per altres expressions de la cultura popular catalana, van recórrer en cercavila els carrers i places de la ciutat la població de la qual va sortir al carrer per veure aquesta representació de la nostra estimada terra. Acabada la cercavila i un cop finalitzat el dinar conjunt, representants de les diferents colles bastoneres van assistir a un assaig conjunt per acabar de preparar el Ball de l’Aplec o el Ball de l’Homenatge a Perpinyà. A més, un cop assegurat aquest ball, es va fer un repàs de la coreografia que es duria a terme en col·laboració amb els Falcons de Piera.

És primera hora de la tarda i les autoritats locals, conjuntament amb les autoritats d’Adifolk i la directora general de cultura popular i associacionisme cultural M. Àngels Blasco, van rebre al teixit associatiu cultural i es va procedir a l’intercanvi d’obsequis. Finalitzat l’acte protocol·lari, s’encetava la tarda purament bastonera la qual es dividiria en dues parts: primerament una cercavila amb totes les colles bastoneres des de l’Ajuntament fins a la Plaça del Castillet [passant per diferents carrers i places del centre històric de Perpinyà] i seguidament a la mateixa plaça una mostra d’hora i mitja de balls de bastons dividida en tres rondes amb figures de falcons entre ronda i ronda.

La Mostra Bastonera fou un èxit i no va decebre a ningú del públic. Amb un fons màgic com és el Castillet de Perpinyà, es van veure desenes de coreografies totes elles diferents i representatives de cadascuna de les colles participants. A més, per primer cop a la història, la Federació de Colles de Falcons i la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya s’han organitzat i han preparat una actuació conjunta on bastons i falcons s’uneixen per fer vibrar les places i carrers. Com a resultat d’aquest fet, es va poder gaudir d’una figura de falcons [la Sardana] que comptava amb una dansa de Ball de Bastons [el Passi-ho bé adaptat per l’ocasió], tot plegat gràcies als Falcons de Piera i a les persones participants del món bastoner.

D’altra banda i també molt especial per a la nostra entitat, el flamant i recentment estrenat banderí de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya també va ser desplaçat fins a Perpinyà i va mostrar els seus colors a tot el públic assistent. Com a banderí oficial de la nostra entitat i representant de les colles de Ball de Bastons de Catalunya en el seu conjunt, fou el que marcà l’inici i final del ball conjunt final. Un espectacle que anà de la mà del bastoner i mestre bastoner Antoni Castillo Martínez del Ball de Bastons de Castellar del Vallès el qual portà el banderí durant tots els actes de la tarda com a membre fundador de la Coordinadora. Tot plegat una gran il·lusió per a la nostra entitat que va poder veure onejar el banderí de la mà d’una persona que ha dedicat gran part de la seva vida al Ball de Bastons.

En resum: una gran DAP que ha portat una molt bona representació del Ball de Bastons de Catalunya fins a la ciutat de Perpinyà. Ara toca continuar treballant pel Ball de Bastons i la seva gent!

Moltes Gràcies a les colles que han representat al Ball de Bastons de Catalunya en aquesta nova jornada. Moltes Gràcies per convertir Perpinyà en Ciutat Bastonera un cop més. Moltes Gràcies a les colles de: Ball de Bastons del Clot de Barcelona, Ball de Bastons Picacrestes del Prat de Llobregat, Ball de Bastons de Tarragona, Ball de Bastons de Castellar del Vallès, Bastoners Esbart dansaire el Cabirol de Sils, Ball de Bastons El toc d’Olèrdola,  Colla gran de Bastoners de Sant Pere de Ribes, Ball de Bastons de Salou, Bastoners del Casc Antic de l’Esbart l’Espiga d’Or de Barcelona, Bastoners de Rajadell i Colla de Bastoners d’Esplugues de Llobregat.

VISCA EL BALL DE BASTONS!! ARA I SEMPRE!!


Fes el teu comentari


gencat

Translate »