El Ball de Bastons català per Europa

  • 0

El Ball de Bastons català per Europa

Category : Notícies

El Ball de Bastons és una de les danses més internacionals del món pel fet objectiu que existeixen danses amb bastons arreu del planeta, a tots els continents i a països tan diversos com són Anglaterra, Índia, Nepal, Irlanda, Portugal, Egipte i un llarg etcètera.

A Catalunya es troba una de les comunitats de Ball de Bastons més denses del món, tant per la quantitat de colles com per la quantitat de coreografies, dansaires i actes que conformen el teixit bastoner català.

Amb la globalització, hi ha moltes persones catalanes que han emigrat a altres indrets i en aquests han format noves comunitats de catalans i catalanes. Amb aquestes comunitats no és d’estranyar que en diverses ocasions també s’exportin trets culturals i tradicionals de la terra d’origen. Aquest, entre d’altres, és el cas del Ball de Bastons de Catalunya.

Des de fa uns anys existeix una colla de Ball de Bastons a l’estil català fora de les fronteres catalanes com és el cas dels Bastoners de Czestochowa (Polònia) i aquest cap de setmana tenim dues fites que marquen un nou abans i després en l’esdevenir d’aquesta dansa a l’estil català a l’exterior: Londres i Stuttgart.

Enguany hem vist el naixement de la Colla Bastonera de Londres la qual encetà els seus assajos, de caràcter més informal, a finals de l’any 2017. Uns mesos després, el dissabte 8 de setembre de 2018 va fer la seva presentació oficial dins de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya en l’anomenada Catalan Week London 2018. Així doncs, ja podem festejar la creació d’una nova colla a la capital del Regne Unit la qual ha presentat el seu vestuari oficial que està compost pels colors groc i lila.

D’altra banda, i emmarcat també en la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a l’exterior en el cap de setmana previ a la mateixa, s’ha dut a terme la I Kultkatfest a Stuttgart la qual ha organitzat una mostra de cultura popular catalana on el protagonisme ha estat per al Ball de Bastons el qual ha comptat amb una delegació de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya formada per representants de quatre colles de Ball de Bastons del territori català. Aquest grup de dansaires i músics han portat el Ball de Bastons fins a la ciutat alemanya i han causat sensació entre la comunitat catalana de la zona però també en la societat alemanya que s’ha abocat a rebre’ls i ha acudit a les diferents actuacions i tallers programats al llarg de la jornada. El resultat? Un grup de persones, amb l’ajuda i la col·laboració de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, encetaran i crearan el Ball de Bastons d’Stuttgart que començarà a fer els seus primers passos en aquesta mateixa tardor.

Tot plegat un cap de setmana on el Ball de Bastons a l’estil català s’ha fet notar i ha reivindicat la seva internacionalització, marcant al calendari unes 48 hores on les societats anglesa i alemanya han pogut participar directa i indirectament en aquesta dansa tan rica i antiga.

VISCA EL BALL DE BASTONS!


Fes el teu comentari


gencat

Translate »